Veelgestelde vragen

Hieronder volgen de meest gestelde vragen. Een uitstekende manier voor u als patiënt om snel wat wijzer te worden. Dit vervangt natuurlijk niet de informatie die u elders kunt vinden op deze site. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden, schroomt u dan niet, maar belt u of schrijft u gerust (zie onder contact).

Wie is Dean Watson?

Dean Watson is een Australische fysiotherapeut met een enorme expertise in het onderzoek en de behandeling van hoofdpijnpatiënten. Sinds 1991 heeft hij technieken ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond of hoofdpijn bij een patiënt een oorzaak in de nek heeft. Met dezelfde methode kan ook worden behandeld.

Welke soorten hoofdpijn zijn geschikt, ook migraine?

Alle goedaardige hoofdpijn, dat is hoofdpijn waarvoor een duidelijke andere oorzaak zoals, ontsteking, tumor, of bloeding in het hoofd kan worden uitgesloten, kan met de methode worden onderzocht en blijkt vaak geschikt voor behandeling.

Hoe ziet de behandeling volgens Dean Watson eruit, wordt er bijv. gekraakt?

Op verschillende specifieke plaatsen in de bovenste nek wordt met een vinger of een duim geduwd. Soms wordt het hoofd in een lichte andere positie gebracht. Er vinden geen snelle plotselinge bewegingen of snelle impulsen plaats. Door de druk wordt soms hoofdpijn geprovoceerd, die bij aangehouden druk binnen 30 sec. tot enkele minuten  weer verdwijnt. Door herhaling verdwijnt de hoofdpijngevoeligheid en ook de hoofdpijnaanvallen in het dagelijks leven. Houdingsadviezen zijn vaak essentieel om een complete genezing te krijgen en te behouden.

Ik heb al sinds mijn puberteit migraine en alles geprobeerd, was ook al bij de neuroloog, nu dit nog proberen?

Het klinkt ongelofelijk, maar ik heb al enkele patiënten met een zeer lange hoofdpijn geschiedenis geheel pijnvrij gekregen! Ook menstruatiehoofdpijn kan hierdoor wegblijven.

Wie is McKenzie? 1931-2013 

Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Wellington, Nieuw Zeeland. Hij is President van het McKenzie Institute International, Wellington, Nieuw Zeeland. Hij heeft zijn carrière gewijd aan de studie van mechanische problemen van de wervelkolom en de daarbij behorende therapie. Zijn bijdragen aan het begrip en behandeling van wervelkolom problemen hebben inmiddels wereldwijd erkenning verkregen. De waarde en effectiviteit van zijn destijds opgestelde theorieën worden heden ten dage ondersteund met wetenschappelijk bewijs en de effectiviteit van de behandelingen is wetenschappelijk aangetoond. Hij heeft in de loop der jaren talrijke erelidmaatschappen verkregen voor het vele werk dat hij verricht heeft. In 1990 werd hij: ” Officer of the Most Excellent Order of the British Empire” (OBE).

Wat is MDT of McKenzie therapie?

MDT ofwel Mechanical Diagnosis and Therapy, is een door de Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut Robin McKenzie ontwikkelde vastomschreven onderzoek- en behandel-methode. MDT wordt in meer dan 30 landen wereldwijd toegepast.

Is MDT fysiotherapie?

Ja, elke fysiotherapeut kan na zijn basisopleiding in een 2 jaar durende nascholing de methode leren. De MDT-opleiding wordt afgesloten met een examen. De behandeling van een fysiotherapeut, die MDT toepast, wordt volgens het normale tarief voor fysiotherapie vergoed.

Wat gebeurt er bij het MDT onderzoek?

In de eerste zitting wordt u uitgebreid over uw klachten ondervraagd en volgt er een houdings- en bewegingsonderzoek. Er wordt gekeken of uw klachten geschikt zijn voor behandeling (mechanisch zijn) en hoe u door herhaalde bewegingen of houdingen uw symptomen mogelijk kunt beïnvloeden. Meestal is dit het geval.

Andere oorzaken voor nek- of rugklachten zijn bijvoorbeeld ontstekingen, fracturen en tumoren. Dit komt gelukkig zelden voor.

Heb ik misschien mechanische nek- of rugklachten?

Er zijn sterke aanwijzingen dat uw klachten een mechanische oorzaak hebben als ze:

 • wisselen van plaats en/of intensiteit
 • reageren op bewegingen en houdingen zoals: zitten, bukken, buigen, tillen, wandelen

Maar alleen een onderzoek  en /of enkele proefzitingen kunnen dit bewijzen.

Hoe helpt de MDT-therapeut?

In de filosofie van McKenzie is het belangrijk, dat u leert uzelf te genezen. Een goede MDT-therapeut is daarom in de eerste plaats een adviseur. De therapie bestaat uit oefentherapie en wordt gecombineerd met houding- en bewegingsadviezen. Meestal dient u meerdere malen per dag een eenvoudige maar speciaal voor u uitgezochte kortdurende oefening uit te voeren (1 minuut per keer). Dit kan zowel thuis als op het werk.

Pas als blijkt, dat genezing op deze wijze niet (geheel) mogelijk is, zal de therapeut zijn manuele technieken inzetten om uw klachten te verminderen.

Wat zijn de voordelen van MDT?

 • U krijgt duidelijke uitleg over de oorzaak van uw klachten.
 • U oefent zelf, heel effectief en doelgericht. Hiedoor heeft u dagelijks therapie! Uw genezing verloopt optimaal snel bij zo weinig mogelijk zittingen. Ook klachten die met andere therapie niet (meer) te beïnvloeden zijn kunnen zo genezen
 • U blijft zo veel als mogelijk onafhankelijk van de therapeut en/of zijn apparatuur.
 • De kosten voor u en/of uw zorgverzekeraar blijven beperkt.
 • U leert een terugkeer van uw klacht te voorkomen. Daarmee voorkomt u tevens verdere verergering of aanhouden van uw klacht in de toekomst.
 • U heeft binnen 4-6 zittingen duidelijkheid of uw klachten mechanisch gunstig te beïnvloeden zijn.
 • U wordt niet onnodig lang behandeld.

Kan MDT mij (na zo een lange tijd) nog helpen?

Sommige patiënten twijfelen of MDT nog kan helpen. Ze hebben bijvoorbeeld:

 • Al zeer lang (meerdere jaren) klachten
 • Al veel andere therapieën geprobeerd zonder- of slechts met tijdelijk effect,
 • Een door MRI vastgestelde nek of rughernia.
 • Al eerder een rugoperatie gehad en nu opnieuw klachten
 • Gehoord dat hun klachten berusten op artrose (slijtage)

Algemeen wordt aangenomen, dat de behandeling van zulke klachten moeilijk(-er) is. Toch blijkt in de praktijk dat ook een aanzienlijk deel van dit soort patiënten door MDT geholpen kunnen worden.  Soms kan door inzet van MDT zelfs een al geplande operatie worden afgezegd! Binnen enkele zittingen kan een elke goede MDT-therapeut samen met u vaststellen of MDT voor u zinvol is.

Andere gevallen kunnen alleen door goede omgang met de rug binnen een jaar genezen. In dit geval krijgt u bij mij adviezen, hoe u zelf een nieuwe verergering kunt voorkomen en de natuurlijke genezing zo weinig mogelijk stoort.

Ik ben klachtenvrij en dan?

Als u klachtenvrij bent, krijgt u uitgebreide adviezen wat u kunt doen, om een terugkeer van uw klachten te voorkomen.

Helpt MDT ook bij andere klachten?

MDT is verder ontwikkeld voor andere klachten en kan daarom zeer goed helpen bij:

 • klachten aan de borstwervelkolom.
 • Soms bij hoofdpijn. Deze blijkt bij onderzoek soms (mede-) veroorzaakt te worden, door een mechanisch probleem in de nek. zie daarnaast alles over Dean Watson.
 • Arm-schouderklachten (RSI of CANS), vooral als deze hun (mede-)oorsprong in de nek hebben, dit blijkt dan bij onderzoek.
 • Lokale overbelasting van pezen en spieren (bijvoorbeeld: schouder, tenniselleboog , springersknie en achillespeesblessure).

  Worden MDT en Dean Watson vergoed?

Elke zitting duurt tot een uur en kost bij mij slechts (zie prijslijst)  MDT en de methode van Dean Watson (gegeven door een fysiotherapeut) valt onder de fysiotherapie en wordt ook net zo vergoed. Ik heb bewust geen contract met een zorgverzekeraar afgesloten. U dient daarom contant of met uw pinpas te betalen. Na enkele behandelingen ontvangt u van mij een rekening, die u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw (aanvullende) verzekering wordt deze dan grotendeels of geheel vergoed.

Mijn therapeut zegt ook McKenzie te doen, kan dat?

Sommige therapeuten beweren dit, na aangeleerd te zijn door een collega of het doen van slechts een of twee cursusdelen. Kijkt  u of uw therapeut is geregistreerd in het MDT/McKenzie-register. U vindt dit register op de site van het MIB (McKenzie Institute Benelux, zie onder links) Dit is een waarborg voor de minste kwaliteit die een therapeut moet bezitten, om het systeem goed toe te kunnen passen. Alleen therapeuten die gedurende 2 jaar tenminste 4 cursussen hebben gevolgd, geslaagd zijn voor een praktisch en schriftelijk examen en jaarlijks een MDT-nascholing volgen zijn hier ingeschreven.