Onderzoek en Behandeling van rugklachten volgens MDT/Mckenzie

De inmiddels overleden Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut Robin McKenzie is grondlegger van de Mechanical Diagnosis and Therapy kortweg MDT of McKenzie therapie genoemd. Lang geleden  ontdekte ik dat ik met deze speciale  vorm van fysiotherapie beschik over een “bijzonder goed gereedschap” om u als patiënt met rugklachten of klachten uitgaande van de rug, te helpen. Ik besloot daarom destijds om mij op klachten van de wervelkolom te specialiseren. Zelfs als u al jarenlang klachten heeft en al veel  andere therapieën heeft geprobeerd, maakt u met deze bijzondere methode nog steeds een goede kans om te genezen of aanmerkelijk te verbeteren! Slechts ongeveer 1% van de fysiotherapeuten in Nederland beheerst de methode voldoende en is geregistreerd McKenzie therapeut. MDT kan na de studie fysiotherapie worden geleerd in 2 jaar en wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Om geregistreerd te blijven moeten regelmatig nascholingen worden gevolgd. Ik ben geregistreerd sinds 1998.

Het MDT-Rugonderzoek

Tijdens de eerste zitting vindt een gestructureerd vraaggesprek over uw klacht plaats. Dit heeft tot doel ernstige aandoeningen die niet geschikt zijn voor fysiotherapie zo mogelijk uit te sluiten, en een zo compleet mogelijk beeld te krijgen over uw huidige toestand. Daarna wordt met een bewegingsonderzoek met behulp van herhaalde bewegingen en houdingen de rug onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de bewegelijkheid, de daarbij optredende pijn en of de klachten beïnvloedbaar en mechanisch zijn. Soms verplaatst zich hierbij pijn vanuit het onder- en bovenbeen meer naar de bil en het midden van de rug.

rugklachten

Dit wordt centralisatie genoemd en is een zeer gunstig teken. Ook kan de bewegelijkheid hierbij verbeteren.

Hoe helpt de MDT-therapeut?

In de filosofie van McKenzie is het belangrijk dat u, daar waar mogelijk, leert uzelf te genezen. Een goede MDT-therapeut is daarom in de eerste plaats een adviseur. De gewenste verbetering kan over het algemeen worden bereikt door enkele malen per dag een speciaal voor u uitgezochte kortdurende oefening uit te voeren. Dit wordt gecombineerd met passende houdings- en bewegingsadviezen. Als de genezing op deze wijze niet voldoende lukt, assisteert de therapeut u met passieve manuele mobilisaties.

De voordelen van MDT

  • U krijgt duidelijke uitleg over het pijnmechanisme achter uw klachten;
  • Het is snel duidelijk of uw klachten mechanisch en behandelbaar zijn. Onnodige behandeling wordt zo vermeden;
  • U oefent zelf, daardoor heeft u dagelijks vaker therapie! Uw genezing gaat optimaal snel bij zo weinig mogelijk zittingen;
  • U krijgt in de regel maar een oefening, namelijk op dat moment de meest geschikte. Bij meerdere oefeningen is het niet duidelijk welke goed en welk mogelijk averechts werkt;
  • U blijft onafhankelijk van de therapeut en/of zijn apparatuur;
  • Als u klachtenvrij bent, krijgt u uitgebreide adviezen wat u kunt doen om een terugkeer van uw klachten te voorkomen.